“Tradisjon møter nytelse: Vinvalg som forsterker julesmaken”

Slik velger du den perfekte vinen til julens herlige måltider

Julen handler om tradisjoner og hygge, men det betyr ikke at vi må velge drikke utelukkende fordi “slik har vi alltid gjort det”. For eksempel er øl og akevitt klassiske valg til lutefisk, men kanskje finnes det en vin som gjør måltidet enda mer minneverdig?

Når du velger vin til julemat, spiller tilbehøret ofte en større rolle enn hovedråvaren. Mange velger vin basert på ribben, men glemmer å ta hensyn til rødkål, surkål eller andre kraftige smaker som følger med på tallerkenen. Dette kan føre til at vin og mat ikke harmonerer så godt som de kunne ha gjort.

For å gjøre det enklere for deg har vi satt sammen våre beste vinanbefalinger til julens retter. Her finner du kombinasjoner som både hedrer tradisjonene og løfter smaken til nye høyder.

Ønsker deg en smakfull og gledelig jul!

God jul fra Team Fondberg 🎄🍷

Pinnekjøtt

Smaksrikt og salt!

Her er der mange elementer som må tas hensyn til. Retten er ofte ganske salt, rotmosen tilfører sødme og er kjøttet speket, så er både kjøtt og salt aromaene enda mer konsentrerte.

Her er det viktig at vinen har nok smak og friskhet. Velg med fordel en vin som har litt modnings aromaer eller lignende sammen med god syrlighet. Her kan man velge både norsk sider, musserende fra England, hvitvin og rødvin.

Ribbe

Ribbemiddagen er full av søte sammensatte smaker og fett!

Kan ikke si dette ofte nok. Her handler det om konsentrasjon, frisk og fruktighet. Rødkål, surkål, svisker og epler medvirker til at vinen oppleves tynn og skrinn, så her er det ekstra viktig hva du velger.

På hvitvinen skal stilen være saftig og frisk, mens rødvinen skal være fyldig, lettdrikkende eller utviklet og nyansert.

Vår favoritter er oftest hvitvin, men her kommer der flere gode røde alternativer også.

Lutefisk

Lutefisken smaker mest av bacon og ertepuré.

Tross det at lutefisken ikke er den mest smaksrike retten, så er det en rett som tåler en trøkk.

Har du mye tilbehør som sennep, sirup eller brunost, så har dette stor påvirkning på vinvalget.

Musserende viner, gjerne Champagne, og hvitviner bryter den myke munnfølelsen som retten har, men også her er det viktig at vinen har nok konsentrasjon.Rødvins valget går imot moden frukt med sødme og her kan se til den “nye” verden.

 

Rakfisk

Både rakfisk og tilbehør er smaksrike og det bør vinen også være

Som Vinmonopolet omtaler så er rakfisk havets ost. Det bilde er veldig presist med tanke på hvor moden og smaksrik ost og rakfisk er og hvordan man velger vinen etter dette.

til rakfisk handler det om syrlighet og ikke minst konsentrasjon. Er vinen for spinkel forsvinner den i alle smakene og har ingen ekstra verdi til opplevelsen. Velg gjerne vin med litt sødme, da de tørreste utgaver er med å fremheve fiskesmaken og balansen i retten.

Musserende viner med tydelig autolyse (gjærpreg), hvitviner med god syre og lett sødme. Rødvin er utelukket her hvis du ønsker en god smaksopplevelse.

Torsk

Delikate og slanke viner er gode og sofistikerte valg.

Torsken er en delikat fisk med lett og rene smaker og fin konsistens. Valget er å finne vin som ikke er for dominerende, men som fremhever fisken og tilbehøret.

Anbefaling til torsk er å velge klassisk. Hvitvin på druene Chardonnay, Grüner Veltliner eller lignende fra kaldt klima har nok friskhet og kjølig frukt som gir en nydelig smaks kombinasjon og opplevelse.

Velg Chablis, Loire eller andre kjølige regioner fra Europa. På rødvinssiden handler det om lette og fruktige viner uten for mye tanniner. Lett drikkelige viner på Pinot Noir eller Gamay er morsomme og sikre kjøpp.