Vinene som passer til julematen

Hvordan du velger vin til de forskjellige juleretter.

Tradisjonen er for mange viktigere enn smaken. Eksempelvis det at man velger øl og akevitt til Lutefisken skyldes mer at “det har vi alltid gjort” enn at man kanskje følger hva som smaker best, eller at det er det man har lyst å drikke på en hyggelig juleaften.

Valg av vin til julematen handler ofte mer om tilbehøret til retten enn selve råvaren, men mange velger ofte vin basert på ribben i stedet for å ta forbehold til rødkål, surkål og annet tilbehør som vi servere, og i mange tilfelle blir vinvalget direkte feil i kombinasjon med retten. 

Her under finner du våre anbefalinger som vi vet fungerer til de forskjellige juleretter.

God Jul – Team Fondberg

Pinnekjøtt

Smaksrikt og salt!

Her er der mange elementer som må tas hensyn til. Retten er ofte ganske salt, rotmosen tilfører sødme og er kjøttet speket, så er både kjøtt og salt aromaene enda mer konsentrerte.

Her er det viktig at vinen har nok smak og friskhet. Velg med fordel en vin som har litt modnings aromaer eller lignende sammen med god syrlighet. Her kan man velge både norsk sider, musserende fra England, hvitvin og rødvin.

Ribbe

Ribbemiddagen er full av søte sammensatte smaker og fett!

Kan ikke si dette ofte nok. Her handler det om konsentrasjon, frisk og fruktighet. Rødkål, surkål, svisker og epler medvirker til at vinen oppleves tynn og skrinn, så her er det ekstra viktig hva du velger.

På hvitvinen skal stilen være saftig og frisk, mens rødvinen skal være fyldig, lettdrikkende eller utviklet og nyansert.

Vår favoritter er oftest hvitvin, men her kommer der flere gode røde alternativer også.

Lutefisk

Lutefisken smaker mest av bacon og ertepuré.

Tross det at lutefisken ikke er den mest smaksrike retten, så er det en rett som tåler en trøkk.

Har du mye tilbehør som sennep, sirup eller brunost, så har dette stor påvirkning på vinvalget.

Musserende viner, gjerne Champagne, og hvitviner bryter den myke munnfølelsen som retten har, men også her er det viktig at vinen har nok konsentrasjon.Rødvins valget går imot moden frukt med sødme og her kan se til den “nye” verden.

 

Rakfisk

Både rakfisk og tilbehør er smaksrike og det bør vinen også være

Som Vinmonopolet omtaler så er rakfisk havets ost. Det bilde er veldig presist med tanke på hvor moden og smaksrik ost og rakfisk er og hvordan man velger vinen etter dette.

til rakfisk handler det om syrlighet og ikke minst konsentrasjon. Er vinen for spinkel forsvinner den i alle smakene og har ingen ekstra verdi til opplevelsen. Velg gjerne vin med litt sødme, da de tørreste utgaver er med å fremheve fiskesmaken og balansen i retten.

Musserende viner med tydelig autolyse (gjærpreg), hvitviner med god syre og lett sødme. Rødvin er utelukket her hvis du ønsker en god smaksopplevelse.

Torsk

Delikate og slanke viner er gode og sofistikerte valg.

Torsken er en delikat fisk med lett og rene smaker og fin konsistens. Valget er å finne vin som ikke er for dominerende, men som fremhever fisken og tilbehøret.

Anbefaling til torsk er å velge klassisk. Hvitvin på druene Chardonnay, Grüner Veltliner eller lignende fra kaldt klima har nok friskhet og kjølig frukt som gir en nydelig smaks kombinasjon og opplevelse.

Velg Chablis, Loire eller andre kjølige regioner fra Europa. På rødvinssiden handler det om lette og fruktige viner uten for mye tanniner. Lett drikkelige viner på Pinot Noir eller Gamay er morsomme og sikre kjøpp.