Jul og portvin

Julens søte tann starter med Niepoort

Portvin er for mange forbundet med koselige stunder og særlig rundt jul hvor vi er samlet med venner og familie.

Portvin er ikke bare for gamle folk og interessen fra yngre vindrikkere er tydelig økende. Her er det særlig de enklere og fruktige typer som Ruby og Late Bottled Vintage (LBV) som kjøpes for å teste og drikke.

Portvins typer helt enkelt:

Ruby Portvin – Unge og fruktige viner med røde mørke bær toner – Passer bra til risengrøten, kraftige salte oste og sjokolade.

Late Bottled Vintage (LBV) – Portvin fra årgang som har lagret i 4-6 år på fat. Aromaer av mørke bær, intens fruktighet og sødme. Disse er klare for å drikke – Passer sammen med blåmugg oster som Stilton, sjokolade, risalamande og nøtter.

Vintage Port – Den mest eksklusive type portvin som lagres 2-4 år på fat og kan/bør lagres lenge – Passer sammen med mørk sjokolade desserter, kremete oster og tørkete frukter som fiken og lignende.

Tawny port/Tawny med alder – Tawny lagres på fat til vinen er klar for å drikkes. Tawny med aldersbetegnelse beskriver gjennomsnittsalderen av den blandete vinen i flaske – Tawny er kompleks og har utviklete aromaer og passer topp sammen med jules søttsaker, og desserter med nøtter og kaffe.

Colheita – Dette er Tawny med årgangsbetegnelse. Vinene lagres i minst 7 år før de tappes – Faste oster og kandiserte nøtter er nydelige med Colheita

White Port – Frisk og sitrus preget vin som er blitt mer trendy blant unge folk – Aperitif og sitrus desserter

Den kalde årstiden passer bra til viner med litt mer sødme, litt mer fylde og intensitet.

Produsenten:

Dirk Van der Niepoort er en av de mest anerkjente skikkelsene i portvinverdenen og ble nylig æret med tittelen “Decanter Hall of Fame Award”. Han regnes som en av de ledende produsentene av Tawny og Colheita. Vår anbefaling for risengrøten er Trudy The True Ruby Nat Cool. Den har en ungdommelig og fruktig stil som appellerer til både nybegynnere og erfarne portvinsentusiaster.

Passer til:

Som nevnt under de forskjellige avsnittet: «Portvins typer portvins helt enkelt» så er portvin perfekt sammen med oster, nøtter, julens kaker og grøt samt mørksjokolade.

Les mer om Stilton, Englands mest berømte blåmuggost

Ruby & Late Bottle Vintage

Vintage Port

Tawny Port

Colheita Port