C.V.N.E.

Compañìa Vinicola del Norte de España bedre kjent som CVNE eller Cune.

I forbindelse med etableringen i 1879 kontaktet produsenten den lokale skiltmakeren for å lage et skilt som skulle henge over inngangen til eiendommen. På grunn av navnets lengde ønsket man og forkortet det til CVNE på skiltet, men vedkommende som skulle lage skiltet trodde dette var en skrivefeil og lagde et skilt med bokstavene «Cune», som i dag er navnet på vinflaskene til eiendommen «CVNE».

Eiendommen og vinmarkene ligger i de to underregionene Rioja Alta og Rioja Alavesa. Vinene har for lengst oppnådd internasjonal annerkjennelse, men det er en morsom anekdote at merkevaren Cune ble skapt ved en feiltakelse.

CVNE har i mer enn 150 år hatt tette bånd til det aristokratiske miljøet og særlig den spanske kongefamilie har fremdeles tett kontakt på personlig og familiært nivå.Derav er også det spanske flagget inkludert i logoen til CVNE, hvilket de, som den eneste produsent i hele Spania, har lov til å benytte på sine etiketter.

CVNE produserer i dag viner fra 5 forskjellige merkevarer i Rioja:

  • Imperial – Holder til i Haro, i regionen Rioja Alta og er et eget «winery» i kjellerne til CVNE. Tradisjonell stil med lang lagring på fat og frigives når de er drikkeklare. Klassisk stil elegant stil, og Rioja Premium Bench mark siden 1. årgang i 1928. Dette er single vineyard viner.
  • Cune – Den største merkevaren i gruppen med mer enn 50% av produksjonen fordelt på 545 ha og druene kommer fra Rioja Alta. Tradisjonell stil.
  • Viña Real – Druene kommer fra Rioja Alavesa regionen. Merkevaren ble skapt første gang på 1920- tallet og er veldig kjent spesielt i horecamarkedene verden over.
  • Contino – Etablert i 1973 som Riojas første Singel Estate Winery, den gang som en egen utskilt del av Vina Real i Alavesa med røtter tilbake til 16oo tallet. Druene kommer fra en 62 ha vinmark. Vin stilen på Contino er en blanding av tradisjonell og moderne produksjon. Single vineyard viner.
  • Monopole – Monopole er kun en hvitvin, og Spanias eldste hvitvinsmerkevare.
    Denne hvitvin er helt unik og den eneste i Rioja som får lov å tilsette sherry (Manzanilla type fra Bodegas La Gitana i Sanlucar) til vinen fra egne vinmarker fra Rioja.

CVNE’s anerkjennelse inkluderer mange nye priser og viktige anmeldelser fra verdens ledende skribenter hvert eneste år, men høyest henger fremdeles prisen fra 2013 hvor Imperial Gran Reserva gikk helt til topps som #1, «Wine of the Year» Top 100 i Wine Spectator. Dette er verdens gjeveste konkurranse i vinbransjen.

Besøk CVNE sin hjemmeside her.

 

Utvalgte produkter