Vinglass skole; Champagne

Champagne

Champagne er verdens mest kjente musserende vin. En klassisk champagne lages av saft fra druene chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Det finnes også champagne som bare er laget av en eller to av druesortene, og champagne som inneholder en større variasjon av druer – men i den store sammenhengen er ikke dette mange.

Navnet champagne kommer fra vindistriktet Champagne i Nord-Frankrike. Kun musserende viner som blir produsert i distriktet, kan kalles champagne. Området er svalt og har kalkholdig jord, noe som gir vinene en tydelig mineraltone med frisk syre. Man bruker den tradisjonelle champagnemetoden i fremstillingen av vinene. I korthet innebærer dette at en vanlig vin blir produsert av druesaften, som deretter får gjære på nytt i flasken. Gjæringen gir champagnen den karakteristiske gjærbakstsmaken. Vinen får også rikelig med bobler, som kommer av det høye trykket som dannes i flasken.

Kort om Champagne
• Tre ulike druer: chardonnay, pinot noir og pinot meunier
• Innslag av grønne, friske og saftige epler
• Innslag av kjeks/gjærbakst og sitrus
• Syrlig ettersmak av sitron eller lime
 

Glass til Champagne

Riedel er eksperter på å lage glass som hever følelsen når du nyter god drikke. Riedels Champagneglass skiller seg fra andre druespesifikke glass, ettersom champagne i henhold til tradisjonen lages av tre ulike druer. Klokken fremhever en spesifikk vin og ikke en spesifikk drue. Champagneglasset passer utmerket til alle typer musserende vin. Klokken løfter aromaene i drikken og fremhever på den måten vinens friskhet og preg av gjærbakst. Den smalere åpningen sørger for at duftene konsentreres til nesen. Åpningen styrer også vinen til tungens fremre del, slik at opplevelsen av sødme blir større.

Kort om glasset
• Medium størrelse på klokken
• Smal åpning
• Bevarer aromaene i glasset 
• Liten åpning
• Passer også: Cava, Prosecco eller Franciacorta 

Mat til Champagne

• En lett, frisk champagne – Skalldyr, østers, sjøkreps
• En rikere champagne – Fet fisk, kylling, retter av svin
• En moden, eldre champagne – Kalv, ost