Kantareller kan brukes til nesten alt.
Det er få råvarer som kan brukes til så mye som kantareller.
Forestill deg smørstekte kamskjell med kantareller, i risotto eller sammen med et godt stykke kjøtt og fløtesaus.
Kantarellene er populære på grunn av sin delikate smak og aroma, samt at de kan tilberedes på så utrolig mange forskjellige måter som koking, steking, sylting eller tørking.
Vinene som passer til kantareller avhenger selvsagt av hva som ellers blir servert, men som oftest er det viner med balansert preg av fat, fruktighet og mineralitet.
Eksempler:
Til kamskjell med kantareller kan man velge moden Chablis på Premier Cru- eller Grand Cru-nivå, eller gå til Côte d’Or og kommunene Meursault og Chassagne-Montrachet. Men det er ikke bare Chardonnay-druen som passer; gode kjøp fra Portugal på druene Rabigato, Encruzado eller andre kan være minst like aktuelle.
Lammekoteletter med kantareller er også en klassiker hvor man bør gå den klassiske veien. Modne røde Rioja-viner er en super kombinasjon, og disse vinene finner man et godt utvalg av på polet, og prisene er langt ifra skremmende. Både Italia og Frankrike har også mange muligheter her med modne viner fra både Toscana og Bordeaux. Også her må alternativene betegnes som gode kjøp.
Risotto med smørstekte kantareller er muligens en av de enkleste rettene å lage, og samtidig en av de mest vinvennlige rettene du får. Her kan du velge både røde og hvite viner. Selv om det enkleste vil være å velge viner på italienske druer som Nebbiolo, Barbera, Sangiovese eller andre kjente varianter, så er variasjonene mange og kan strekke seg fra Pinot Noir, Gamay, Chardonnay, moden Riesling eller Rhône-dalens lokale varianter som Grenache Blanc og Viognier.
Mulighetene er mange og det er noe av årsaken til at kantareller ikke bare smaker godt, men også kan medvirke til mange spennende vin og mat opplevelser.
Innspirasjon på hvordan du skal bruke kantareller finner du på Maschmanns Matmarked
Du finner våre anbefalinger til kantarellene herunder.