Bare en liten del, ca. 4%, av den norske befolkningen spiser torsk på juleaften, og tradisjonen med juletorsken stammer fra tiden da desember var måneden hvor man fastet. Fasten ble avsluttet første juledag og da var det vanlig å ha torsk på julemenyen.
Fersk juletorsk er magert og en fantastisk delikatesse. Klassisk torsk serveres med Sandefjordsmør og poteter. Torsken i seg selv fortjener en vin som ikke er for kraftig og har for mye fatpreg, mens smøret gjør retten rikere.
Chardonnay eller lignende drue med middels til høy syre, middels fylde og friske sitrustoner er en bra kombinasjon.
Andre druer som Aligoté eller Chenin Blanc kan også være en mulighet.
Hvis man ønsker rødvin er det viktig at vinen har nok fruktsødme og lite tanniner, så her vil en ung og fersk Gamay fra Beaujolais eller Pinot Noir fungere bra. Her er det viktig å servere rødvinen lett avkjølt.