Vin til ferske reker

Vin til ferske reker med sitron, dill og loff

Ferske reker på loff er en del av sommerens gode minner for de fleste. Reker er naturlig litt søte og har med det salte preget av sjø en innsmigrende og delikat smak som de fleste nyter flere ganger i løpet av en fin sommer.

Ferske reker er delikate og smaker ikke veldig mye, så det er viktig å velge en vin som ikke overdøver disse rene og fine smakene.

Druetypene Riesling og Albariño/Alvarinho er to muligheter som passer bra, men på hver sin måte.

Riesling En lett vin med litt restsødme på druen Riesling passer godt sammen med sødmen i rekene. Disse vinene har ofte lav alkohol, fin syrlighet og en touch av sødme som harmonerer godt med rekenes naturlige, friske sødme. Men det er viktig å velge med omhu, da det er lett å få en vin som har for mye restsukker eller som mangler friskhet og derfor ikke fremhever rekenes fine karakter.

Alvarinho/Albariño Portugal og Spanias svar på Riesling er druen Alvarinho (Portugal) eller Albariño (Spania). Til tross for at druene har likheter, spiller de på forskjellige strenger når det gjelder hvorfor vi anbefaler disse vinene til rekene. Albariño har friskheten og fruktsødmen til en Riesling, men deretter stopper likhetene. Albariño har i tillegg det salte preget av sjø, noe som gjør at druen passer så godt sammen med fersk sjømat. En ung Albariño har ofte aromaer av sitrus, blomster, urter og en lett salt mineralitet med grapefrukt i avslutningen. Den største forskjellen mellom de spanske og portugisiske druene er at den spanske har litt mer frukt, mens den portugisiske har et tydeligere salt preg.

Alternative druer til rekene: Muscadet eller Melon de Bourgogne fra distriktet Muscadet Sèvre et Maine i Loire er også en druetype som passer nydelig. Aromaene er typisk eple, sitrus, og den har, lik Alvarinho, en naturlig salt note som passer bra til norske reker. Hondarribi Zuri – hva er det? Det er hoved druen til de hvite vinene ved navnet Txakoli (Uttales cha-koli) i Baskerland i nærheten av byen San Sebastian. Vinene har frisk duft av blomster, grønne epler, fersken og sitrus. Syrefrisk og sitrende i munnen og knusktørr. Retten og slett en perfekt sommervin.

 

 

Riesling og reker

Alternative druer til rekene