Vin til desserter

Piemonte handler ikke kun om seriøse barolo og barbaresco viner. Druetypene Moscato og Brachetto lager søte, og lett musserende viner med lav alkohol, som begge bør være like obligatoriske på 17. mai som Champagnen som vi pleier å skåle med. Det er noe særdeles befriende med disse to druetypene (som muligens er blant Italias minst pretensiøse). De er en svært god kombinasjon til sommerens desserter med jordbær, marengs og frukter.

Brachetto druen
– gir deg rosafargede, lette og perlende viner som oser av bringebær, markjordbær og hylleblomst på duft. De beste Brachetto vinene kommer opprinnelig fra området rundt byen Acqui Terme sydøst for Asti. Druen dyrkes i hele Piemonte, og vinene utenfor Acqui finner du under fellesnavnet “Birbet”.

Moscato druen
– er nok mer kjent for de fleste. Også disse vinene er lett musserende og søte, med lav alkohol. Med ca. 5,5% – 6% alkohol, er det jo ikke mye mer enn en vanlig øl. Fruktsalater og sommerens frukt og bær som for eksempel jordbær, bringebær og melon er en ypperlig kombinasjon sammen med en vin laget på Moscato. På grunn av den lave alkoholen er disse vinene også utrolig prisgunstige.

Boblene i begge disse vinene skapes på tank og medvirker til at vinene blir lettere og mindre søte tross at de har mye mer enn 100 gram sukker/liter.

Vinmarker i vakre Piemonte