Tørr og søt Champagne

Champagne kan deles inn i to hovedkategorier, søt og tørr. Tørr Champagne passer best som aperitiff, mens de søte, som for eksempel Taittinger Nocturne, passer perfekt til en frisk dessert eller et godt stykke ost. De søte har betegnelsen Sec (som ironisk nok betyr tørr på fransk). Vinene produseres av druetypene Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier. Hvorfor ikke teste begge deler til 17. mai?

Betegnelser og sukkermengde på de forskjellige typene:

doux > enn 50 gram sukker/liter – Søtt og brukes mot desserter

demi-sec 32-50 gram sukker/liter – Ganske søtt som passer bra sammen med ost eller lettere desserter

sec 17-32 gram sukker/liter – Frisk med lett sødme. Passer til frisk frukt, og ost.

extra dry 12-17 gram sukker/liter

brut <enn 12 gram sukker/liter

extra brut 0-6 gram sukker/liter

Brut nature, pas dosé eller dosage zéro har 0 gram sukker i dosering og mindre enn 3 gram sukker/liter i det endelige produktet.

Taittinger Nocturne Rosé har flott friskhet, delikate bobler og balansert sødme. Flasken gjør seg svært godt til et festlig lag og pyntet bord.