Jul og modne viner

I disse tider hvor vi ikke kan samles så mange, kan vi vel heller kose oss med gode, modne viner, som vi ellers tenker at denne skal jeg vente med til en riktig anledning. Den riktige anledningen er nå!

Om du ikke har en kjeller full av gode modne viner så anbefaler vi følgende som vi har fått noen få flasker av fra vinbøndenes egne kjellere.

1. Ekstra vellagret Bordeaux til usedvanlig pris

Chateau Bel-Air Lagrave fra området Moulis-en-Médoc I Bordeaux har flere eldre årganger som alle er drikke modne i både vanlig og Magnum flaske (1,50 liter) – Begrenset mengder tilgjengelig.

  • Årgang 1983 Magnum – Velutviklet vestside Bordeaux med mørke bær og middels fylde . Moden og god! – Vinforum – Pris 1.000,00 – Kjøp her
  • Årgang 1986 Magnum – 33 år og fortsatt supersprek! – Aperitif – Pris 999,90 – Kjøp her
  • Årgang 1994 (75 cl) – En veldig klassisk 25 år gammel Bordeaux som holder i mange år fortsatt. – Pris 399,90 – Kjøp her
  • Årgang 1997 (75 cl) – Fullt moden og frukt intens Bordeaux som drikker perfekt nå. – Pris 365,00 – Kjøp her

Les mer om Chateau Bel-Air Lagrave på Aperitif her

2. Modne Burgundere fra Domaine Michel Juillot er ikke hverdagskost

Domaine Michel Juillot holder til i kommunen Mercurey og anses av mange for å være kommunens beste vinprodusent. Mercurey Clos des Tonnere har i mange år vært veldig etterspurt i det norske markedet så vi fikk tilgang til noen få gamle årganger på Magnum flasker. 

OBS! Bemerk at her er det veldig få flasker tilgjengelig.

  • Juillot Mercurey 1er Cru Clos du Roi 2007 Magnum – Kr. 1 000,00 – Dette er kanskje det beste kjøpet fra Juillot. Det er sjeldent vi kan presentere en moden burgundvin på magnumflaske til den prisen. Perfekt å drikke nå. Kjøp her
  • Juillot Mercurey Rouge 2003 Magnum – Kr 999,90 – Moden og klassisk Mercurey med bærfrukt av både mørke og lyse bær. Utviklet vin med komplekse aromaer, god fylde og runde tanniner. Flott vin til både rødt og lyst kjøtt. En flott vin til juleretter med kalkun eller lignende. Kjøp her
  • Juillot Corton-Perrières Grand Cru 2011 (75 cl) – kr. 899,90 – Drikk til villt eller lignende. God å drikke nå, men kan gjerne også lagres ytterligere 5-10 år. Kjøp her

3. Portvin  til jul – Arne Ronold MW skriver: «Niepoort er i en egen klasse»

Julen er rett rundt hjørnet og ingenting skaper bedre stemning enn en liten sjokoladedessert, nøttekake eller andre søtsaker sammen med et glass portvin.

Dirk Van der Niepoort og Quinta da Gaivosa levere fantastiske portviner i hver sin stil, hvor av flere på halvflaske som passer perfekt siden vi ikke kan være så mange rundt bordet i disse tider. Halve flasker av portvin gjør også at der blir mindre svinn og det er litt lettere å åpne en flaske uten å tenke at mesteparten går i vasken eller sausen. 

Tawny kombinasjoner:
Portvinstypen «Tawny» betyr at vinene har en gjennomsnittslagring på 10 Years Old (YO) osv. Vinene har ofte aromaer av nøtter, tørket frukt og lignende. Dette gjør at Tawny vinene passer perfekt til sjokolade, karamelliserte nøtter eller kaker som har aromaer ala hasselnøtter, aprikos eller andre tørkete frukter. 
En klassiker er Østerrikes Nasjonalkake «Sachertorte». (Sjokoladekake med aprikosmarmelade.)

Dirk Van de Niepoort behøver ikke den store introduksjonen. Dette er noe av det beste du finner fra Dourodalen både når det gjelder vin og portvin. 

Niepoort LBV 2015 – kr. 234,90
Perfekt til lettere sjokolade desserter – 75 cl
Kjøp her

Niepoort Tawny 10 YO – kr. 199,90
Sjokolade og nøtter passer bra her – 37,5 cl
Kjøp her 

Niepoort Tawny 20 YO – kr. 599,90 – Intens, kompleks og balansert. Skriker etter mørk sjokolade eller karamelliserte nøtter – 75 cl
Kjøp her

Niepoort Tawny 30 YO – kr. 1299,90 – Kompleks aroma preget av tørkete frukter, blomst, sitrus, karamell og fat. – 75 cl
Kjøp her

Quinta da Gaivosa LBV 201637,5 cl
Passer fantastisk bra til sjokolade og til den engelske blåmuggosten Stilton.
Kjøp her 

 

Quinta da Gaivosa Vintage 201875 cl 
Husk at den må dekanteres da det er mye bunnfall på Vintage portvin. Serveres med sjokoladefondant eller legg den i kjelleren og glem flaskene i 10-15 år.
Kjøp her