Hva er forskjellen på Champagne, Crémant, Cava, Prosecco, Sekt og Sparkling Wines?

Champagne, Crémant, Cava, Prosecco, Sekt, og Sparkling Wines.. Kjært barn har mange navn. Det er ikke lett å holde tunga rett i munn, eller å vite hva som skiller disse sprudlende vinene. Men her gir vi deg en enkel forklaring og det du trenger å vite.

Champagne kommer fra regionen Champagne og kan kun produsere viner på måten “Traditional Methode”, hvor druene annengangsgjærer på flaske og er produsert på druene Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Champagne er finest, mest kompleks og regnes som et luksusprodukt.

Crémant produseres på samme metode og kommer også fra Frankrike, men fra andre regioner. For eksempel kan man finne Crémant de Alsace. Det finnes mange gode varianter av Crémant å få tak i.

Cava er musserende viner fra Spania og lages også på den tradisjonelle metoden. 95% av produksjonen kommer fra regionen Catalonia og er laget på druene Macabeu, Perellada og Xarello. Cava gir ofte god kvalitet for pengene og gir fruktige og matvennlige viner.

Prosecco kommer fra den nordøstlige regionen Veneto i Italia og er laget primært på druetypen Glera. Som oftest er disse vinene lagd med annengangs gjæring på tank og ikke i flaske. Her blir boblene rundere og vinen blir hurtigere flat enn Metode Traditionel vil gjøre. Vinene er ofte litt søte og lette å like.

Sekt er det tyske uttrykket for musserende vin og her produseres de også på den tradisjonelle metoden. Druetypene kan være alt fra Riesling, Chardonnay, Weissburgunder og flere andre lokale sorter.

Sparkling wines er sist, men ikke minst fra England. Vinene har benevnelsen Sparkling wines men er lagd akkurat som i Champagne og på de samme druetypene. England er det førende landet om man skal måle seg i kvalitet mot Champagne.

Hvordan blir boblene til?

Det finnes flere metoder for å gi vinen bobler, smak og aroma. Noen krever tid, arbeid og penger, andre er litt enklere og raskere. På Vinmonopolet kan du lese om hvordan boblene blir til;