Rioja: Friskhet, balanse og ro i vinmarkene
Irene Bonilla, direktør for vinmarkene, beskriver innhøstingen som «ideell – med langsom og jevn modning, svært sunne druer og uvanlig kjølige netter». Hun forteller at de hvite vinene høstes inn med en alkoholstyrke på 13–13,5 %, helt uten tegn til råte, mens de første rødvinene viser dyp farge og faste tanniner.
Værforholdene var uvanlige denne sesongen: solrike dager og kjølige netter (10–12 °C) gjorde at druene modnet sakte og kontrollert. Det var ingen hast med innhøstingen, noe som ga produsentene mulighet til å vente til det perfekte tidspunktet.
María Larrea, teknisk direktør hos CVNE, legger til: «Årgangen vil bli husket for sin lille avling – men også for sin fremragende kvalitet. Druene er svært sunne, med moderat sukkerinnhold, perfekt fenolmodning og en flott balanse.»
De lave avlingene skyldes flere faktorer: tørke de siste årene, redusert fruktbarhet i vinplantene, tidlig angrep av mugg og tynning av drueklaser hos enkelte vinbønder.
Likevel var været, spesielt i september, eksepsjonelt gunstig. Kjølige netter, milde dager og mye lys bidro til langsom modning og bevart friskhet og syre.
Jorge Navascués, vinmaker hos Viñedos del Contino, oppsummerer: «Dette kan være den beste årgangen i Rioja på fem år, på høyde med 2021. Hadde jeg vært vininvestor, ville jeg fulgt nøye med på 2025-årgangen.»

