4 oppskrifter fra Grillkongen Craig

Sommeren har for alvor kommet til Norge og grillsesongen er godt i gang. For å gjøre sommeren din enda litt bedre, har vi fått den anerkjente grillkongen Craig Whitson til å teste seg frem til 4 delikate og saftige grilloppskrifter. Craig har drevet flere restauranter, skrevet en rekke kokebøker og er i dag sjef for Det Norske Grillandslaget, så denne mannen vet hva han snakker om. Varm opp grillen og prøv en eller flere av disse nydelige oppskriftene.


Mursteinkylling

mursteinkylling

Pollo al mattone er en kjent italiensk rett fra Toscana, der kyllingstykker blir pannestekt eller grillet under murstein. Denne prosessen gir en sprø skorpe og saftig kjøtt i kyllingstykkene. Det er mest vanlig å bruke hele kyllinger delt i to, men oppskriften fungerer bra (og er enda lettere) med kyllingbryst. Bruk helst store kyllingbryst med skinn, det sprøe skinnet er en del av helheten i denne retten.

Ingredienser
4 store kyllingbryst med skinn, delt nesten helt i to horisontalt («butterfly»)
Havsalt
Kvernet sort pepper
2 sitroner delt i to

Marinade:
2 dl extra virgin olivenolje
6 knuste hvitløksfedd
2 ss frisk rosmarin
2 ss frisk timian
2 ts chiliflak

  1. Ta kyllingstykkene ut av kjøleskapet slik at de får romtemperatur.
  2. Bland olje, hvitløk, chiliflak og urtene i en bolle.
  3. Legg stykkene med kyllingbryst i marinaden i minst 4 timer, enda bedre over natten.
  4. Ta kyllingstykkene ut av blandingen og tørk av mesteparten av marinaden med kjøkkenpapir.
  5. Legg kyllingstykkene på indirekte varme. Ha på lokket.
  6. Flytt kyllingbrystene over varmekilden etter at det har gått 6 – 8 minutter. Grill kyllingstykkene til de har fått en fin farge på begge sider. Flytt kyllingstykkene tilbake til indirekte varme, ha på lokket og grill videre til kyllingstykkene er klare.
  7. Legg kyllingstykkene på et fat og la dem hvile i et par minutter. Skjær dem i skiver, ha på salt og pepper, og klem over godt med sitronsaft.

Server med grillede grønnsaker og risotto eller ovnsbakte poteter.


Helgrillet oksemørbrad med Pepperrotkrem

Ingredienser

1 hel oksemørbrad (alt. et stykke entrecôte på 1-1,5 kg)
Havsalt
Kvernet sort pepper
Hvitløkpulver

Pepperrotkrem
3 dl seterrømme
3 ss revet pepperrot
2 ss hvitvinseddik
2 ts sukker
1/2 ts salt
1/2 ts sennepspulver

  1. Ha salt, godt med kvernet pepper og et tynt lag hvitløkspulver over hele kjøttstykket.
  2. Svi av kjøttet på direkte varme.
  3. Flytt kjøttet på indirekte varme og sett i et steketermometer.
  4. Ta ned lokket. Kjernetemperaturen vil vise 53 – 55 °C når kjøttet er klart.
  5. Legg kjøttet på en skjærefjøl i minst 10-12 minutter. Dekk over med et løst aluminiumstelt mens kjøttet hviler.
  6. Skjær kjøttet i skiver og server straks.

Pepperrotkrem
Bland alle ingredienser i en bolle. Oppbevar sausen i kjøleskapet til den skal serveres.

Server med grillet vårløk og grillede halve tomater toppet med litt olivenolje, salt, pepper og revet parmesanost. Her kan man velge fritt når det gjelder karbohydrater. Poteter er et naturlig følge, men det kan også bli til en vanvittig god sandwich …


Grillet ratatouille


Food photo created by azerbaijan_stockers – www.freepik.com

Ratatouille er en grønnsaksrett som passer utmerket til fisk, kjøtt og grillmat, men kan også nytes alene. Denne klassiske retten har opprinnelse fra Nice i Frankrike.

Ingredienser
1 grønn squash
1 gul squash
1 aubergine
2 rødløk
2 røde paprika
2 grønne paprika
4 mellomstore plommetomater
1 «hode» hvitløk
Extra virgin olivenolje
Presset saft fra 1 sitron
3 ss frisk merian, basilikum eller persille
Havsalt
Kvernet svart pepper

  1. Skjær av endene på alle squashene og del dem i to på langs. Del begge halvdeler i to på tvers.
  2. Skjær av endene på auberginen og del den i to på langs.
  3. Skrell rødløkene og del dem i fire.
  4. Rens paprikaene og del dem i fire.
  5. Del plommetomatene i to og del hvitløkshodet i to horisontalt.
  6. Ha alle grønnsakene i en engangs-aluminiumsform. Hell over litt olivenolje, samt salt og pepper.
  7. Sett formen med grønnsakene i på den kalde sonen av grillen. Ta ned lokket.
  8. Grill grønnsakene på indirekte varme i ca. 20 minutter.
  9. Ta grønnsakene ut av formen og grill dem over varmekilden for å gi dem en fin farge. Legg dem deretter tilbake i formen. Grill eventuelt litt lenger med indirekte varme hvis grønnsakene fortsatt er litt harde.
  10. Klem de ferdiggrillede hvitløksfeddene ut på en skjærefjøl og grovhakk dem. Ha hvitløksbitene i en stor bolle.
  11. Legg de ferdiggrillede grønnsakene på skjærefjølen. Grovhakk dem og ha dem så i bollen med hvitløk i. Rør alt sammen forsiktig.
  12. Hell sitronsaften over grønnsakene. Tilsett de friske urtene, rør sammen og smak til med salt og pepper.
  13. Ha parmesanost over de ferdige grønnsakene og server.

Tips
Du kan lage en ratatouille som likner den i Disney-filmen med samme navn ved å skjære grønnsakene i skiver før de grilles. Det er litt mer arbeid, men vi må tross alt bruke tiden på et eller annet …

Server med godt brød og gjerne en sommerlig salat.

 


Grillet kveite

Kveite er en fiskeart i flyndrefamilien og er uten tvil en av havets store delikatesser. Denne nydelige fisken egner seg også utmerket på grillen.

Ingredienser
1 hel side kveitefilet med skinn
Cajun-krydderblanding (se oppskrift under)
Havsalt

Cajun-krydderblanding
1 1/2 ts salt
1 ts malt paprika
1 ts løkpulver
1 ts hvitløkpulver
1 ts chilipulver
1 ts kajennepepper
1 ts malt sort pepper
1/2 ts malt hvit pepper
1/2 ts tørket timian
1/4 ts tørket oregano

Czarina-saus
4 ss usaltet smør
1/2 løk, julienne (julienne = strimler som likner fyrstikker)
1/2 grønn squash, julienne
1 ts kajennepepper
1 ts malt hvit pepper
1 ss presset sitronsaft
Reker & krepsehaler
6 dl kremfløte
1,5 dl revet Parmesanost
Salt

  1. Smør fisken med et tynt lag krydder, samt litt havsalt på kjøttsiden.
  2. Lag et dobbelt lag med aluminiumsfolie, pensle folien på den ene siden med matolje og legg folien på den kalde siden på grillen.
  3. Legg fisken med skinnsiden ned på folien. Ha på lokk.
  4. La fisken ligge på grillen til den er gjennomstekt og passe fast i fisken (en liten halvtime). Bruk to stekespader til å ta fisken forsiktig ut av grillen.

Tips:
Vær forsiktig når du skal ta fisken av grillen. Du risikerer at den kan dette litt sammen. En god hjelper er å anbefale.

Czarina-saus

  1. Smelt smøret i en stekepanne.
  2. Stek grønnsakene i smøret til de blir myke (ikke brune).
  3. Tilsett kajennepepper, hvit pepper og sitronsaft og rør godt sammen.
  4. Ha i fløte og kok opp. La sausen reduseres til den er passe tykk.
  5. Tilsett Parmesanost og småkok til osten er smeltet. Smak til med salt.
  6. Ta pannen vekk fra kokeplaten og rør i rekene og krepsehalene.

Server med krydret ris (bruk gjerne Cajun-krydder).

 

Vel bekomme. Craig Whitson