Vin til sjømat

Skal du servere sjømat og er usikker på hva slags vin du bør ha til? Vårt beste råd er å servere en Chablis. Chablis og sjømat er nemlig som skapt for hverandre.

La Chablisienne er Norgesvenner og er godt kjent for sin høye kvalitet. Etablert i 1923, med snart har 100 års erfaring i ryggen. De har en eierandel på ca. 25% av alle vinmarkene i Chablis, så ikke rart at de har tilgang på de beste druene i alle kvalitetsnivåer. Du kan lese mer om La Chablisienne her.

Norge har kanskje verdens beste sjømat og i den kalde vinterperioden er det skalldyrene som skinner. Norske skalldyr har vi en tendens til å spise og nyte på sommeren, men det er faktisk nå den er best. Kamskjell, østers og lignende vinner på den kalde temperaturen i vannet og til dette er det vanskelig å finne vin som passer bedre enn Chablis.

Til enklere retter av blåskjell og reker, bruk den friske og drikkevennlige Petit Chablis eller en enkel Bourgogne Chardonnay. Her handler alt om fruktighet, friskhet og som oftest bør disse vinene drikkes så unge som mulig.

Til retter med litt mer trykk, velg en vin av Chablis kvalitet. Chablis matcher de fleste skalldyr og hvite fiskeretter. Chablis har et særpreg av sjø, eple, sitrus og lime med en lett saltaktig mineralitet i avslutningen, som passer det meste fra havet.

Premier Cru og Grand Cru vinene er når du skal slå på stortromme. Kamskjell, hummer, sjøkreps og lignende fortjener min en vin av Premier Cru nivå. Er retten veldig ren/naturell så anbefaler vi Premier Cru fremfor Grand Cru, da sistnevnte kan bli litt store og ta over hele opplevelsen. Både Premier Cru og Grand Cru har godt av å lagres i 3-5 år, og i gode årganger enda lengere.


Chablis – Kort forklart:

Chablis, er en fransk vinregion tilhørende Chablis & Grand Auxerrois som utgjør det nordligste distriktet i vinregionen Burgund i Frankrike. Vin merket som «Chablis» er alltid en hvitvin laget av hvitvinsdruen Chardonnay. Vinstokkene er plantet rundt byen Chablis, øst før Auxerre og den nordlige plasseringen ved 48. breddegrad skaper problemer med frostnetter, spesielt om våren, som kan ødelegge avlinger. Men plasseringen gir også generelt litt slanke og syrepregede viner. Sitrus, grønne epler og limesmaker er typisk for den klassiske Chablis-smaken.

Vin fra Chablis er inndelt i et hierarkisk system ut fra antatt kvalitet. Den enkleste inndelingen starter med «Petit Chablis», videre til «Chablis», før man kommer over til de mer eksklusive vinene i «Chablis Premier Cru» og «Chablis Grand Cru», som er toppnivået i kvalitetsinndelingen.

Jordsmonnet består i stor grad av Kimmeridge-kalkstein som stammer fra skjell fra juratiden, mens Petit Chablis kommer fra det avgrensete område/platå på toppen av Grand Cru og Premier Cru vinmarkene hvor jordsmonnet hovedsakelig er Portlandia (forvitret kalkstein).
Området ligger i den samme geologiske kalksteinformasjonen som Champagne og Sancerre (og de hvite kalkklippene ved Dover).

Vinene fra Chablis er relativt rimelige i sammenligning med vinene fra sør i Burgund. En grand cru vin fra Montrachet, vil raskt komme opp i flere tusen kroner flasken. Vin fra Corton-Charlemagne er litt rimeligere, men fortsatt over tusen kroner. En Chablis Grand Cru vil typisk ligge et sted mellom 500-700 kroner.